Ергономіка на кухні: правильна висота і глибина кухонних шаф

Ергономіка кухонних меблів – раціональне зберігання та грамотний розподіл простору. Простими словами, ергономіка кухні пов'язана з особливостями власників, їх можливостями та перевагами. Вона допомагає організувати простір і побут, щоб господарям було комфортно.
Грамотний розподіл системи зберігання
Кожна господиня, якій доводиться проводити багато часу на кухні, впевнена, що оптимальний стандарт кухонного простору – це коли все під рукою. Тому ширина, висота та глибина кухонних шаф повинні бути зручними, в межах досяжності необхідних їй предметів і перебувати завжди на рівні витягнутої руки.
Однак навіть стандартні параметри кухні типового проекту будинку не завжди можуть повністю вмістити всі необхідні предмети.
Відповідно до системи горизонтального зонування виділяють чотири області.
- Низька – до 40 см над підлогою. Погана видимість і необхідність нахилятися або сідати, щоб дістати потрібне. Зберігайте рідко використовувані предмети, такі як посуд і продукти.
- Низька (40–75 см). Необхідно нахилятися, щоб взяти предмети. Ідеально підходить для зберігання великої посуди і дрібної побутової техніки.
- Центральна (75–190 см). Найзручніше і помітне місце на рівні очей і рук. Тут доцільно розміщувати часто використовувані предмети: посуд, їжу та столові прибори.
- Висока (190 см і більше). Тут буде зручно доставати і прибирати предмети, адже ви будете користуватися табуретом або сходами. Зберігайте там легкі, не б'ються предмети.
Також необхідно зонувати простір для зберігання в залежності від призначення кухні:
- кухонні приналежності, посуд, спеції та крупи розміщуються біля плити;
- в зоні миття – сушарка, ящик для столових приборів, засоби для чищення та губки;
- в робочій зоні повинні бути ножі, розкладні дошки та миски.
Посильте навантаження на стільницю, зберігаючи всі важливі предмети в шафках. З цією метою в сучасних оформленнях кухні застосовуються напрямні або додаткові полиці.
Стандарти нижніх шаф кухні
Підлогові шафи, на відміну від підвісних кухонних шаф, встановлюються горизонтально на підлогу і не вимагають налаштування.
Існуючі в продажу комплекти кухонних меблів в основному розраховані на жінок європеоїдної раси, які можуть досягати зросту 174-180 см. Для тих, хто перевищує розрахунковий показник 167 см, стандартні розміри кухонних шаф будуть визначатися на значно меншій висоті.
Під час робочого процесу можливі деякі незручності.
Підвищення висоти підлогових кухонних шаф на кілька сантиметрів дозволяє уникнути навантаження на хребет і плечовий пояс. Однак стандартна висота робочої поверхні кухні складає 85 см, і мінімальна висота раковини також дорівнює 85 см. Розміри нижніх шаф визначаються науковими дослідженнями, заснованими на особливостях анатомії людини, але не варіюються від однієї людини до іншої і є середніми.
Стандарти та правила розташування верхніх шаф кухні
Рівні на підвісній кухонній гарнітурі повинні закріплюватися таким чином, щоб відстань між їх нижнім краєм і поверхнею стільниці досягало не менше 45 см.
Однак верхня частина підвісної шафи не повинна примикати безпосередньо до стелі. В іншому випадку між ярусами стін і підвісною збірною або одиничною конструкцією може утворитися обмежений простір.
Щоб уникнути травм, їх довжина не може перевищувати тих же параметрів, що й нижній елемент меблів. Ширина ж виробу визначається тим самим дверним прорізом, що й у шафи, що стоїть на підлозі. Якщо загальна стандартна висота шафи складає 900 мм, то навіть при 920 мм одній людині зручно дотягнутися до верхньої полиці, в той час як при 850 мм іншому доведеться встати на табурет або сходи.
Оберіть кухонні шафи підходящої для вас висоти та глибини та відчуйте всі переваги цього типу кухонних меблів!